........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

9 March 2014

Postal Assistant Exam 2014 Model Questions from Mathematics Section for Preparation


Friends.. here is some model questions from mathematics section for preparation.

1. If 37% of a number is 990.86, what will be approximately the 19% of that number
(A) 600
(B) 400
(C) 500
(D) 700

2. A number, on subtracting 15 from it, reduces to its 80%.What is 40% of that number?
(A) 60
(B) 45
(C) 30
(D) 90

3. If ¾ of the number is 40 more than 40% of the same number.What is the number:
(A) 100
(B) 150
(C) 200
(D) 400

4. In library, 20% books are in hindi, 50% of the remaining in English and the remaining 9000 are in various other languages. What is the total number of books in english ?
(A) 4000
(B) 3000
(C) 2250
(D) None of these

5. Avinash spends 30% of his income on scooter petrol, ¼ of the remaining on house rent and balance on food. If he spends Rs 300 on petrol, Then what is the expenditure on house rent?
(A) 525
(B) 1000
(C) 675
(D) 175

6. 35% of 30 = 25% of ? +1
(A) 28
(B) 38
(C) 42
(D) 32

7. ? of 6144 = 2 ½ x 245.76
(A) 16
(B) 20
(C) 5
(D) 10

8. 12.5 of 192 = 50% of ?
(A) 48
(B) 96
(C) 24
(D) None

9 45% of ? + 30% of 90 = 30% of 210
(A) 120
(B) 80
(C) 60
(D) 90

10. one fourth of one third of two fifth of a number is 15. What will be 40% of that number?
(A) 120
(B) 350
(C) 270
(D) 180

11. If the cost price of 12 tables is equal to 16 tables, the loss % is
(A) 15
(B) 20
(C) 25
(D) 30

12. A man buys oranges at Rs 5 a dozen and an equal number at Rs 4 a dozen. He sells them at Rs 5.50 a dozen and makes a profit of Rs 50. How many dozens of oranges he buy?
(A) 30
(B) 40
(C) 50
(D) 60

13. Ajay bought 15 Kg dal at Rs 14.50 per Kg and 10 Kg at rate of Rs 13 per Kg. he mixed the two & sold the mixture at rate of Rs 15 per Kg. What is total gain in Rs
(A) 1.10
(B) 16.50
(C) 11
(D) 27.50

14. A producer of tea blends two varieties of two tea gardens one costing Rs18 per Kg and other Rs20 per Kg in ratio of 5:3. If he sell the blended at Rs21 per Kg, The gain % is?
(A) 10
(B) 12
(C) 19
(D) 22

15. Gopal purchased 35 Kg rice at Rs 9.5o per Kg & 30 Kg at rate of Rs 10.50. He mixed the two. Approximately at what price per Kg should he sell the mixture to make 35% profit
(A) 12
(B) 12.50
(C) 13
(D) 13.50

16. A profit of Rs 30000 is to be distributed among A,B & C in the proportion of 3:5:7. What will be the difference in B & C share?
(A) 2000
(B) 4000
(C) 10000
(D) 14000

17.A certain amount was devided between salim & Rahimin ratio of 4:3. If Rahim share was Rs 2400, The total amount was
(A) 5600
(B) 3200
(C) 9600
(D) 16800

18 A box contain Rs56 in form of coinsof one rupee, 50 paisa, 25 paisa. The 50 paisa coins are double of 25 paisa coins and 4 times the number of one rupee coins. How many 50 paisa coins are there in the box ?
(A) 64
(B) 32
(C) 16
(D) data inadequate

19. In a school 105 of the boys are same in number as ¼th of the girls and 10% of the girls are same in number as 1/25th of boys. What is the ratio of boys & girls in the school ?
(A) 3:2
(B) 5:2
(C) 2:1
(D) 4:3

20. The marks obtain by Praveen & Vijay are in 4:5& obtain by Vijay & Suresh are in ratio of 3:2. The marks obtain by Praveen & Suresh are in ratio of ?
(A) 2:1
(B) 5:3
(C) 6:5
(D) 5:6

Answers :  1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (D) 6. (B) 7. (D) 8. (A) 9. (B) 10. (D)
11. (B) 12. (V) 13. (D) 14. (B) 15. (D) 16. (B) 17. (A) 18. (A) 19. (B) 20. (C)


source: sapost

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department
There was an error in this gadget

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |