........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

24 September 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III



51.       Which is relevant in Section 8?

            a)         Cause                                                                        b)         Occasion
            c)         Preparation                                                   d)         All the above             Ans:c

52.       A is accused of murder of B by beating him whatever is said or done by A or B or by standers at beating or so shortly before or after it as to form part of transaction is a relevant fact under section-

            a)         Section 6                                                       b)         Section 9
            c)         Section 12                                                     d)         Section 8                   Ans:a

53.       Which of the following is not relevant under section 8 of Indian Evidence act?

            a)         Intention                                                        b)         Occasion
            c)         Preparation                                                   d)         Previous conduct     Ans:b


54.       Under section 8 of Evidence Act-

            a)         Preparation is relevant                                b)         conduct is relevant
            c)         Motive is relevant                                         d)         All the above             Ans:d

55.       In which of these expert opinion is relevant?

            a)         Foreign law                                                   b)         Finger prints
            c)         Art                                                                   d)         All the above             Ans:d

56.       Under section 7 of Indian Evidence act-

            a)         Identity is relevant                                        b)         Opportunity is relevant
            c)         Introductory is relevant                               d)         Conduct is relevant Ans:b

57.       Which of the following statement is not relevant in a case where A is tried for murder?

a)            That A quarreled with dead person three days before incident
b)            That A has purchased a knife one hour before incident
c)            That A is a man of good character
d)            That A is a man of bad character                                                              Ans:d

58.       Under section 7 the following are relevant-

            a)         Occasion                                                       b)         Cause & effect
            c)         Opportunity & state of things                     d)         All the above             Ans:d

59.       Under section 8 the following are relevant

            a)         Motive                                                                        b)         Preparation
            c)         Previous conduct                                         d)         Subsequent conduct
            e)         All the above                                                                                                 Ans:e)

60.       Relevancy of facts forming part of same transaction

a)            Whether they occurred at the same time and place
b)            Whether they occurred at the different time and place
c)            Both the A & B
d)            Neither A nor B                                                                                            Ans:c(6)

61.       Which of the following statement is not correct?

a)            No fact of which the court will take notice need be proved
b)            The facts admitted need not be proved   
c)            All the facts and contents of documents
d)            Oral evidence must be direct                                                                     Ans:c

62.       Section 56 of Indian evidence act-

            a)         Fact of which the court must take judicial notice
            b)         Fact judicially noticeable need not be proved
            c)         In criminal cases previous good character relevant
            d)         All the above                                                                                                 Ans:b

63.       Section 57  of Indian evidence act-

            a)         Fact of which the court must take judicial notice
            b)         Fact judicially noticeable need not be proved
            c)         In criminal cases previous good character relevant
            d)         All the above                                                                                                 Ans:a

64.       Fact admitted need not be proved according to

            a)         Section 55                                                     b)         Section 56
            c)         Section 57                                                     d)         Section 58

65.       Under section 57(1) of Indian  Evidence act, court shall take judicial notice of-

a)            All laws in force in India
b)            All laws including foreign law
c)            All Indian and Asian law
d)            All Indian and British laws up to 1950                                                     Ans:a

66.       Court will take judicial notice of the following -

a)            All laws in force in territory of India
b)            The accession to office names, titles, functions and signatures of the persons filling for the time being any public office in any state if the fact of their appointment to such office is notified in any official gazette.
c)            The commencement continuance and termination of hostilities between the Government of India and any other state or body
d)            All the above                                                                                                 Ans:d

67.       Of which of following fact the court will not take judicial notice?

a)            Common law of Britain
b)            Law of state of Indian
c)            Division of time
d)            Local general customs and tradition of India                                          Ans:d


68.       Fact which need not be proved explained in ______of Indian evidence act.

            a)         Part II, Chapter III                                         b)         Part II, Chapter IV
            c)         Part III, Chapter II                                         d)         Part IV, Chapter V   Ans:a

69        Judicial notice of fact that many blind persons have acquired great academic destinations, can be taken by court

a)    Gowhari Das Vs. Santilata Singh
b)    Jai Shankar Prasar Vs. State of Bhihar
c)    Afzauddin Ansary Vs. State of West Bengal
d)    None of these                                                                                         Ans:b(57)

70.       Implied admission in written statement cannot be allowed to be withdrawn.  However, the plaintiff can be insisted upon to prove his case

a)    Uttam Chand Kothari Vs. Gauri Shankar Jalan.
b)    Jai Shankar Prasar Vs. State of Bhihar
c)    Afzauddin Ansary Vs. State of West Bengal
d)    None of these                                                                                         Ans:a(58)

71.       The conduct of an eye witness in non disclosing the incident to anybody for a number of days. In highly unnatural on and is sufficient to reject testimony

a)    Gowhari Das V. Santilata Singh
b)    Jai Shankar Prasar V. State of Bhihar
c)    Ganpat Kndiba Chavan Vs. State of Maharashtra
d)    None of these                                                                                         Ans:c(8)

72.       Role of motive in an offence the case of prosecution becomes more easier to connect accused to the alleged incident.

a)    PV Narayana Vs. State of Andra Pradesh
b)    Jai Shankar Prasar V. State of Bhihar
c)    Afzauddin Ansary V. State of West Bengal
d)    None of these                                                                                         Ans:a(8)

73.       When motive is not sine qua non for proving the prosecution case

a)    Gowhari Das V. Santilata Singh
b)    Jai Shankar Prasar V. State of Bhihar
c)    Yunish alias Kariya Vs. State of Madhya Pradesh
d)    None of these                                                                                         Ans:c(57)

74.       Which is not main principle that underlies law of evidence?

a)            The evidence must be confined to matter in issue
b)            Hearsay evidence must be admitted
c)            Hearsay evidence must be admitted
d)            The best evidence must be given cases                                                 Ans:c

75.       Section 59 of Indian Evidence Act is-

a)            Proof of facts by oral evidence                  b)         Secondary evidence
b)            Oral evidence must be direct                     d)         Proof of contents of documents                                                                                                                Ans:a(59)


(Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)



Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |