........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

21 August 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III



THE INDIAN PENAL CODE 1860

1.         The Indian Penal Code come into force on

            a)         06 Oct 1860                                       b)         01 Mar 1974
            c)         01 Apr 1974                                      d)         01 Jan 1862                          Ans:d

2.         Indian penal code enacted in

            a)         25 Jan 1974                                      b)         06 Oct 1860
            c)         01 Jan 1973                                      d)         None of these                       Ans:b

3.         Indian penal code 1860 Consists

a)            584 Sections, 5 Schedules & 5 chapters
b)            511 Sections, 23 chapter
c)            156 Sections, 3 Schedules
d)            None of these                                                                                               Ans:b

4.         Indian penal code 1860 was drafted by

            a)         Braodmon                                         b)         Macaulay
            c)         Lilly                                                     d)         None of these                       Ans:b


5.         The Indian penal code 1860 extends to

a)            Whole India                                     
b)            Whole India except Nagaland , tribal area & Jammu and Kashmir
c)            Whole India except Nagaland , tribal area
d)            Whole India except Jammu and Kashmir                                                           Ans:d (1)

6.         Punishment of offences committed within India every person shall be liable to punishment under this code and not otherwise for every act or omission defined in __ sec of IPC

a)         1                                                          b)         3         
c)         2                                                          d)         4                                              Ans:c

7.         Any persons committed and office in out side of india

a)            Shall be dealt with as foreign law.
b)            Shall be dealt with as per foreign law with permission of the country concerned.
c)            Shall be dealt with according to the provisions of this code for any act committed beyond India in the same manner as if such had been committed within India
d)            None of these                                                                                               Ans:c(3)

8.         General explanation defined in sec_____of IPC

            a)         4                                                          b)         5
            c)         7                                                          d)         6                                              Ans:d



9.         General exception of this code provides that nothing shall be an offence which is done by

            a)         Under 18 years                                 b)         Under 16 years
            c)         Under 10 years                                 d)         Under 7 years                       Ans:d(6)

10.       The following persons are  not judge

a)            A collector                
b)            A magistrate exercising jurisdiction in /ro a charge on which he has power to sentence to fine or imprisonment, with or without appeal
c)            A member of a panchayat which has power under regulation VII of madras code.
d)            A Magistrate exercising jurisdiction in respect of a charge on which he has power only to commit for trial to another court.                                       Ans:d(19)

11.       Court of justice defined in sec_____ IPC

            a)         14                                                        b)         15
            c)         17                                                        d)         21                                            Ans:d

12.       Public servant denote a person under the followings
           
a)            Every commissioned officer in military, naval or air forces
b)            Every judge incl any persons empowered by law to discharge
c)            Liquidator, Juryman, assessor, or member of panchayat
d)            Every arbitrator .
e)            All the above                                                                                                 Ans:e)(21)

13.       'Wrongful gain' means

a)         Gain by lawful means of property which the person gaining is not entitled
b)         Gain by unlawful means of property which the person gaining is not entitled
c)         Gain by unlawful means of property which the person gaining is entitled
d)         All the above.                                                                                                Ans:b(23)

14.       'Wrongful loss' means

a)         Loss by unlawful means of property which the person losing it, is legally entitled
b)         Loss by lawful means of property which the person losing it is not legally entitled
c)         Loss by lawful means of property which the person losing is not legally entitled
            d)         All the above                                                                                                 Ans:a(23)

15.       'Dishonestly' has been defined as doing anything with intention to cause wrongful gain to one person & wrongful loss to another, under
(a)       section 21                                          (b)       section 23
(c)        section 24                                          (d)       section 25.                             Ans:C


16.       'Fraudulently' has been defined as doing anything with intent to defraud
(a)       section 23                                          (b)       section 25
(c)        section 24                                          (d)       section 26.                             Ans:B

17.       The following is a document

            a)         A cheque upon a banker is an document
            b)         A power of attorney is a document
            c)         A map or plan which is intended to be used or which may be used as evidence
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(29)

18.       The certificates which are found as forged for being admitted in the college could be described as valuable security

a)            Mahinder choudhary v. state of Andrapradesh
b)            Keshav barathi v. state of maharashtra
c)            Kansaheb Kalu Patil v. state of maharashtra
d)            None of these                                                                                               Ans:c(30)

19.       When a criminal act is done by several persons in furtherance of the common intention of all

(a)       Each of such person is liable for that act in the same manner as if it were done by him alone
(b)       Each of such person is liable for his own overt act
(c)        Each of such person shall be liable according to the extent of his participation in the crime
(d)       Both (b) & (c).                                                                                                Ans:a(34)

20.       To establish section 34 of IPC

(a)       Common intention be proved but not overt act be proved
(b)       Common intention and overt act both be proved
(c)        Common intention need not be proved but overt act be proved
(d)       All the above.

21.       Section 34 of IPC

(a)       Creates a substantive offence
(b)       Is a rule of evidence
(c)        Both (a) and (b)
(d)       Neither (a) nor (b).
22.       The burden lies on prosecution to prove that actual participation of more that one person for commission of criminal act was done in furtherance of common intention at a prior concert.
a)    State of orissa v. Arjun Das,
b)    Keshav barathi v. state of maharashtra
c)    Kansaheb Kalu Patil v. state of maharashtra
d)    None of these                                                                                         Ans:a(34)




23.       Effect caused partly by act and partly by omission is

a)            The effect caused partly  by act is offence
b)            The effect caused partly by omission is offence
c)            Both a & b
d)            Neither a nor b                                                                                             Ans:c(36)

24.       A intentionally causes Z’s death, partly by illegally omitting to give Z food, and partly by beating Z.

a)            A has partly committed murder
b)            A has committed murder
c)            Both a and b
d)            Neither a nor b                                                                                             Ans:b(36)

 25.       .'Voluntarily' has been defined as an effect caused by means whereby a person intended to cause it or by means, at the time of employing those means, know or had reason to believe to be likely to cause it under
(a)       Section 39                                         (b)       Section 38
(c)        Section 37                                         (d)       Section 40.                            Ans:a
(Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |