........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

17 August 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III


(Consumer Protection Act 1986 Qn 26 to 56)  

26.       President of state commission shall be a person who is or has been a

            d)         District collector                                b)         An advocate
            c)         Any judge                                          d)         Judge of high court             Ans:d(16)

27.       Every member of state commission shall hold office for a term of ___ year or up to the age of ___  years, whichever is less.

            a)         5 ,65                                                   b)         6,67
            c)         5,67                                                    d)         5,70                                        Ans:c(16)

28.       Jurisdiction of  State commission is

            a)         Complaint where the value of the goods or services and compensation, if any                       claimed exceeds Rs 20 Lac
            b)         Complaint where the value of the goods or services and compensation, if any                 claimed up to 1 crore
            c)         Appeals against the orders of any district forum within the state
            d)         Complaint where the value of the goods or services and compensation, if any                 claimed exceeds Rs 20 Lac but does not exceed one crore               
e)         C& D only                                                                                                      Ans:e(17)


29.       District forum shall consist of

a)          President and two member            b)         Chairman and two member
c)         President and four member           d)         President and five member Ans:a(10)
                                                 
30.       State commission shall consist of

a)          President and two member            b)         President and  not less than 2 member
c)         President and four member           d)         President and five member Ans:b(16)

                                                 
31.       National commission shall consist of

a)        President and two member           
b)         President and  not less than 2 member
c)         President and not less than four member         
d)         President and not less than four and not more than eleven member           Ans:d(20)

32        Any person aggrieved by an order made by the State commission may prefer an appeal such order to the National commission within

            a)         60 days                                              b)         90 days
            c)         1 month                                             d)         Thirty days                             Ans:d(19)




33.       Any person prefer an appeal to National commission shall be deposited amount in prescribed manner

            a)         Fifty percent of that amount                       b)         Twenty five thousand rupees
            c)         Thirty five thousand rupees
d)         Whichever is less of the above A&C                                                        Ans:d(19)


34.       An appeal filed before the State commission or the national commission shall be heard as expeditiously as possible and an endeavour shall be made to finally dispose of the appeal within the period of
           
a)            90 days from the date of admission
b)            60 days from the date of admission
c)            30 days from the date of admission
d)            90 days from the date of admission the complaint                                Ans:a(19a)
                                                 
35.       President of the national commission shall be a person who is or has been a
           
            a)         Judge of High court                                     b)         Judge of supreme court
            c)         Chief justice of supreme court                  d)         None of these           Ans:b(20)

36.       Every member of National commission shall hold office for a term of ___ year or up to the age of ___  years, whichever is less.

            a)         5 ,65                                                   b)         6,67
            c)         5,67                                                    d)         5,70                                        Ans:d(20)

37.       Jurisdiction of National commission is

            a)         Complaint where the value of the goods or services and compensation, if any                 claimed does not exceeds Rs 5 crore
            b)         Complaint where the value of the goods or services and compensation, if any                 claimed up to 1 crore
            c)         Appeals against the orders of any state commission
            d)         Complaint where the value of the goods or services and compensation, if any                 claimed exceeds Rs 1 crore                      
e)         C& D only                                                                                                      Ans:e(21)

38.       On the application of the complainant or of its own motion, the national commission may, at any stage of the proceeding in the interest of justice, transfer any complaint pending

a)            The district forum of one state to a district form of another state
b)            The one state commission to another state commission
c)            The district forum of within the state
d)            Above A& B only                                                                                          Ans:d(22b)

39.       When the office of president of a District forum, State commission, or of the National commission as the case may be is vacant by reason of absence 

a)            New president will be appointed for the period
b)            Senior most member will be performed the duty for the period
c)            President of District forum, State commission and National commission as the case may be look after the additional  duty for the period with his own duty
d)            None of these                                                                                               Ans:b(22d)

40.       Any person, aggrieved by an order of made by the national commission may prefer an appeal against such order  within thirty days to

a)            An appeal shall not be made against National commission
b)            The decision of National commission is final
c)            An appeal shall be made to Supreme court
d)            Above A&B only                                                                                           Ans:c(23)

41.       Any person prefer an appeal to Supreme court shall be deposited amount in prescribed manner

            a)         Fifty percent of that amount                       b)         Fifty thousand rupees
            c)         Thirty five thousand rupees
d)         Whichever is less of the above A&B                                                        Ans:b(23)

42.       The District forum, the State commission or The National commission shall not admit a complaint unless it is filed within

a)            Two years form the date on which the cause of action has been arisen
b)            One years form the date on which the cause of action has been arisen
c)            Three years form the date on which the cause of action has been arisen
d)            None of these                                                                                               Ans:a(24a)

43.       Where a complaint instituted before the District forum, the State commission or the National commission is found to be frivolous or vexatious complainant shall pay

a)            To the forum or commission concerned not exceeding Rs 10000.
b)            To the opposite party not exceeding Rs 5000/-
c)            To the opposite party not exceeding Rs 10000/-
d)            None of these                                                                                               Ans:c(26)

44.       Where a trader or a person against whom a complaint is made or complainant fails or omits to comply with order made by commission

a)            Shall be punishable with fine shall not be less than two thousand rupees
b)            Shall be punishable with imprisonment shall not be less than one month but which may be extend three year.
c)            Shall be punishable with fine shall not be less than two thousand rupees but which may be extend ten thousand rupees
d)            Both the B&C                                                                                               Ans:d(27)

45.       The District forum, the State commission or the National commission as the case may be, shall have power of a

            a)         Supreme court judge                                  b)         High court judge
            c)         Judicial magistrate of the first class         d)         All the above             Ans:c(27)

46.       The consumer protection act 1986 amended in 2002 came into force wef

            a)         15 Apr 2002                                                  b)         15 Mar 2003
            c)         15 Apr 2005                                                  d)         None of these           Ans:b


  
47.       Fee for filing complaints before district forum when a person is below poverty line

            a)         25 rupees                                                      b)         50 rupees
            c)         100 rupees                                                    d)         No fee                                    Ans:d

48.       Fee for filing complaints before district forum up to one lakh is

            a)         25 rupees                                                      b)         50 rupees
            c)         100 rupees                                                    d)         No fee                                    Ans:c

49.       Fee for filing complaints before district forum above one lac and up to five lac is

            a)         200 rupees                                                    b)         250 rupees
            c)         100 rupees                                                    d)         No fee                                    Ans:a

50.       Fee for filing complaints before district forum above five lac and up to ten lac is

            a)         200 rupees                                                    b)         250 rupees
            c)         400 rupees                                                    d)         No fee                                    Ans:c

51.       Fee for filing complaints before district forum above ten lac and up to twenty lac is

            a)         500 rupees                                                    b)         250 rupees
            c)         400 rupees                                                    d)         1000 rupees              Ans:a

52.       Fee for filing complaints before state commission above 20 lac and up to 50 lac is

            a)         5000 rupees                                                  b)         2500 rupees
            c)         4000 rupees                                                  d)         2000 rupees              Ans:d

53.       Fee for filing complaints before state commission above 50 lac and up to 1 crore is

            a)         5000 rupees                                                  b)         2500 rupees
            c)         4000 rupees                                                  d)         2000 rupees              Ans:c

54.       Fee for filing complaints before National commission above 1 crore is

            a)         5000 rupees                                                  b)         2500 rupees
            c)         4000 rupees                                                  d)         2000 rupees              Ans:a


55.       Chapter I , II, IV of Consumer protection act came in to force on

            a)         01-07-1987                                                    b)         01-04-1987
            c)         01-04-1986                                                    d)         01-07-1986                Ans:b

56.       Chapter III of Consumer protection act came in to force on

            a)         01-07-1987                                                    b)         01-04-1987
            c)         01-04-1986                                                    d)         01-07-1986                Ans:a


(Prepared by AB Kantharaja  Kodagu Dn, Karnataka, presently serving in APS (abkantharaja@blogspot.comabkantharaja@gmail.com mobile No 08969822340)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |