........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

13 August 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III




(RTI 2005 Qn 26-58)
26.          The chief information/Information commissioner shall be appointed by
              
a)           The president on the recommendation of the a committee
b)           The president of India
c)            The chief justice of India
d)           The prime minister of India                                                                          Ans:a

27.       The CIC/IC appointing recommendation committee consisting

a)                 The president of India
b)                 The prime minister who shall be chairperson
c)                  The leader of opposition party in the lok sabha
d)                 A union cabinet minister to be nominated by the prime minister
e)         Above B,C&D only                                        f)          All the above              Ans:e(12)

28.       Mark the incorrect option relating to the knowledge and experience of the CIC/IC
           
            a)         Law, science and technology                      b)         Social service & management
            c)         Journalism , mass media                             d)         Cinema and Politics Ans:d(12)


29.       Mark the correct option
           
a)                 The CIC/IC shall hold office for a term 5 years
b)                 CIC shall not be eligible to reappointment.
c)                  No CIC shall hold office as such      after he has attained the age of 65 years
d)                 Every IC shall not be eligible to reappointment as IC but shall be eligible to reappoint as CIC the term of office shall not be more than 5 years in aggregate as IC and CIC
e)                 All the above                                                                                                  Ans:e(12)

30.       The CIC/IC his resignation letter should be made to
           
            a)         The chief justice of India                               b)         The prime minister
            c)         The president                                                d)         Any one of them        Ans;c(12)


31.       State information shall consist

            a)         State chief information commissioner and 5 state information commissioner  b)         State chief information commissioner and 2 state information commissioner
c)         The state chief information commissioner and not more than 10 state information commissioner
d)         None of these                                                                                                Ans: c(15)

32.       The first appeal should be lie under RTI Act after

            a)         45 days                                                          b)         60 days
            c)         90 days                                                          d)         30 days                      Ans:d(19)

33.       Under which section of RTI act information is giver

            a)         Sec. 4                                                             b)         Sec. 3
            c)         Sec. 6                                                             d)         Sec 13                        Ans:b

34.       Which of the following has not been defined under Sec. 2 of the RTI Act

a)                 Central Asst public information officer.
b)                 Central information officer
c)                  Public authority
d)                 Judge                                                                                                             Ans:d

35.       A second appeal against decision shall lie within

            a)         30 days                                                          b)         60 days
            c)         90 days                                                          d)         45 days                      Ans:c(19)

36.       An appeal under sub section 1 or 2 of 19 shall be disposed of within thirty day of the receipt of the appeal or within such extended period not exceeding a total of _____ days form the date of filing thereof , as the case may be, for reasons to be recorded in writing.

a)         60                                                                    b)         30
c)         45                                                                    d)         15                                Ans:c(19)

37.       The public information officers liable to be impose a monitory penalty for

            a)         Without any reason refused to receive an application for information or has not                      been furnished the information within the time specified.
            b)         Malafidely  denied the request for information or knowingly given incorrect,                 incomplete or misleading information or destroyed information which was the                    subject of the request.
            c)         Both A&B
            d)         None of these                                                                                                Ans:c(20)

38.       The penalty shall be imposed to Central/State public information officer is
           
a)                 Rs 225/- each day till application is received or information furnished.
b)                 Rs 250/- each day till application is received or information furnished.
c)                  The total amount of penalty shall not exceed Rs 25000/-
d)                 B&C both                                                                                                       Ans:d(20)


39.       A request for obtaining information under RTI act the application fee is Rs

            a)         25/-                                                                 b)         50/-    
            c)         20/-                                                                 d)         10/-                             Ans:d

40.       The application fee may be accepted in shape of____ payable to

            a)         Cash/Account officer of the public authority                                                                       b)            DD/Cheque / Account officer of the public authority
            c)         Indian Postal Order   / Account officer of the public authority
            d)         Any one of the above                                                                                    Ans:d

41.       Mark the correct option relating to fee for obtain information under RTI act

a)                 Rs 2/- per each page (A4/A3 size paper) created or copied
b)                 Actual charge or cost price of a copy in large size paper
c)                  Actual cost or price for samples or models
d)                 For inspection of records no fee for the first hour and  a fee Rs5/- for each subsequent hour
e)                 All the above                                                                                                  Ans:e

42.       Information provided in diskette or floppy Rs_____ chargeable  per diskette/floppy.

            a)         25/-                                                                 b)         50/-
            c)         20/                                                                   d)         Free                            Ans:b

43.       The first state in India introduce the a law on RTI was

            a)         Tamilnadu                                                      b)         UP
            c)         Maharashtra                                                  d)         None of these            Ans:a

44.       How many schedule in RTI Act 2005 ?
           
            a)         5          b)         3          c)         4          d)         2                                              Ans:    d

45.       Indian citizen have the right to information because of

a)                 Judgment of Supreme court           
b)                 Implementation of international laws by Indian govt
c)                  All  states adopted agree to implement the act
d)                 A law passed by the parliament of India                                                     Ans:d

46.       How could a public information officer receive applications?

a)                 Those submitted by a requester in hand
b)                 Those sent by an applicant by email/ by post
c)                  Transferred by another public authority
d)                 Forwarded by an Asst public information officer
e)                 All the above                                                                                                  Ans:e

47.       A first appeal against the decision of a PIO can be preferred by

            a)         An applicant                           b)         A person from within public authority
            c)         A person outside the public authority to whom information pertains
            d)         All the above                                                                                                  Ans:d

48.       While inquiring into a complaint information commissions have the power to

a)                 Receive evidence on affidavit
b)                 Requisition record or copies thereof from any court or office
c)                  Issue summons for examination of witnesses or documents
d)                 All the above                                                                                                  Ans:d

49.       The first appellate authority should decide on first appeals

a)                 Within the 30 days from the receipt of the firs appeals
b)                 In less number of days that the PIO concerned took to take a decision on the application.
c)                  Within 45 days from the date of receipt of the appeal , if reasons are recorded
d)                 Both A&C                                                                                                       Ans:d

50.       If a PIO reasonably non exempted portions of a record from exempted portions and partially provides information to an applicant he/she has to

a)                 Give the name and designation of the person giving the decision
b)                 Reasons for the decision
c)                  Details of fees the applicant may have to pay
d)                 Applicants rights for a review of the decision
e)                 All the above                                                                                                  Ans:e

51.       The first schedule of the RTI act 2005 is

            a)         List of exempted information                       b)         Govt order
            c)         Affirmation on oath    of CIOs/ IOs              d)         None of these            Ans:c

52.       The second schedule of the RTI act 2005 list

            a)         The intelligence and security organizations established by the central govt that                       are exempted from the purview of the RTI act 2005.
            b)         All  departmental information of Central and state
            c)         Affirmation on oath of CIOs/IOs in this schedule
            d)         None of these                                                                                                Ans:a

53.       The second schedule of RTI act 2005 can be amended by

            a)         Central govt                                       b)         State govt
            c)         Supreme court                                   d)         President                               Ans:a

54.       What is the time span mentioned in RTI act 2005 for making order for removing difficulties in giving effect to the provisions of the RTI Act 2005?

a)                 2 years from the commencement of the act
b)                 1 years from the commencement of the act
c)                  3 years from the commencement of the act
d)                 18 month from the commencement of the act                                            Ans:a


 55.       The central information commission/state information commission has a duty to receive complaint from any person

a)         Who has not been able to submit an information request because a PIO has not been appointed
b)         Who has been refused information that was requested
c)         Who thinks to fee charged unreasonable
d)         Who thinks information given is incomplete or false or misleading
e)         All the above                                                                                                  Ans:e
           
56.       The state CIC/ IC are appointed by

a)                 The president on the recommendation of the a committee
b)                 The Governor on the recommendation of the a committee
c)                  The chief justice of India
d)                 The prime minister of India                                                                          Ans:b

57.       The CIC/IC appointing recommendation committee consisting

a)                 The Governor
b)                 The Chief minister who shall be chairperson
c)                  The leader of opposition party in the legislative assebly
d)                 A union cabinet minister to be nominated by the Chief minister
e)                 Above B,C&D only                                        f)          All the above              Ans:e(12)


58.       Where is the  Head quarter of Central information commission.

            a)         New Delhi                                                      b)         Mumbai
            c)         Chennai                                                          d)         Bangalore                  Ans:a

 (Prepared by AB Kantharaja, Mobile-8969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |