........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

6 August 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III



(CrPC QNo-26-45)

26.       In the Indian Constitution Criminal Procedure is included in the

(a)       Concurrent list                                   (b)      Union list
(c)        State list                                              (d)      Either a. or b.             Ans:a
27.       Which one of the following proceedings is known as judicial proceeding?
(a)       Investigation                                       (b)       Enquiry and Investigation
(c)        Enquiry and Trial                               (d)       Trial and Investigation           Ans:c
28.       Proclamation for absconding  is defined in………………..of Cr PC 1973
            a)         82                                                        b)         81
            c)         80                                                        d)         79                                            Ans:a



29.       Proclamation will be issued in the following circumstances

            a)         A person against whom a warrant has been issued by it has been absconded                       or is concealing himself so that such warrant cannot be executed.
            b)         A person against whom a warrant has been issued by it has been died
            c)         A person against whom a warrant has been issued by it has been surrendered.
            d)         All the above                                                                                                  Ans:a(82)

30.       Proclamation shall be issued by

            a)         Supdt of Police                                  b)         District Commissioner
            c)         Court concerned                               d)         Any one of the above            Ans:c(82)

31.       A proclamation has been issued against absconded requiring him to appear at a specified place and at a specified time not less than

            a)         30 days                                              b)         one week
            c)         15 days                                              d)         48 Hours                                Ans:a(82)

32.       The proclamation shall be published as follows
           
            a)         It shall be publicly read in some conspicuous place of the town or village in                 which such person ordinarily reside
            b)         It shall be affixed to some conspicuous part of the house or homestead in                               which such person ordinarily resides
c)         A copy thereof shall be affixed to some conspicuous part of the court house.
d)         The court may also, if thinks fit, direct a copy of the proclamation to be                                     published in a daily newspaper.
e)         All the above                                                                                                  Ans:e(82)

33.       When a proclamation issued against absconded person fails to appear at the specified place and time

a)                 The court may, after making such inquiry as it thinks fit.
b)                 The court  pronounce him a proclaimed offender and make a declaration to that
effect.
c)                  Both the A & B
d)                 None of these                                                                                                Ans:c(82)

34.       When a proclamation issued against absconded person fails to appear court may

a)                 Issue a order attachment of any movable property
b)                 Issue a order attachment of any  immovable property
c)                  Issue a order attachment of any property movable or immovable or both
d)         Only A                                                                                                 Ans:c(83)

35.       When order of attachment of property has been issued against absconded person  is situate another district.

a)                 When endorsed by the District collector concerned
b)                 When endorsed by the Assistant commissioner concerned
c)                  When endorsed by the District magistrate concerned
d)                 Any one of the above                                                                                    Ans:c(82)

36.       If the property ordered to be attached is a debt or other movable property, the attachment under this section shall be made

a)                 By seizure                 
b)                 By the appointment of a receiver
c)                  By an order in writing prohibiting the delivery of such property to the proclaimed
Person or to any one on his behalf
d)                 By all or any two of such methods as the court thinks fit               Ans:d(82)

37.       When the property ordered to be attached is immovable

a)                 When endorsed by the District magistrate concerned
b)                 In case land paying revenue to the State government be made through the  collector of the district in which the land is situate
c)                  Both the A & B.
d)                 None of these                                                                                                Ans:b

38.       If the property ordered to be attached is a immovable property, the attachment under this section shall be made

a)                 By taking possession
b)                 By the appointment of a receiver
c)                  By an order in writing prohibiting the payment of rent on delivery of property to   
the proclaimed person or to any one on his behalf
d)                 By all or any two of such methods as the court thinks fit               Ans:d(82)

39.       If any claim is preferred to , or objection made to the attachment of, any property attached under section 83 within

            a)         3 Months                                                        b)         One month
            c)         Six months                                                     d)         One year                    Ans:c(84.)

40.       Any person whose claim or objection has been disallowed in whole or in party by and order under sub-section(1) may, within a period

            a)         3 Months                                                        b)         Two years
            c)         Six months                                                     d)         One year                    Ans:d(84.)

41.       If the proclaimed person appears within the time specified in the proclamation, the court shall make an order

a)                 Arrest him and take on custody
b)                 Releasing the half property from the attachment
c)                  Releasing the property from the attachment
d)         None of these                                                                                                Ans:c(85)

42.       If the proclaimed person does not appear within the time specified in the proclamation

a)                 The property under the attachment shall be at the disposal of the state Govt.
b)                 The property shall not be sold until the expiration of six months from the date of the attachment
c)                  The property shall not be sold until any claim preferred
d)                 The property shall not be sold until objection made under sec 84 has not been disposed.
e)                 All the above                                                                                                  Ans:e(85)

43.       If , within two years from the date of the attachment, any person whose  property is or has been at the disposal of the state Govt, appears voluntarily, and proves to the satisfaction of such court that he did not abscond
           
a)                 Such property,  or if the same has been sold, the net proceeds  of the sale, or if party only thereof has been sold, the net to be delivered to him
b)                 Half value of the sold to be delivered to him
c)                  The net proceeds of the sale will be delivered to the person after deducting the court expense
d)                 None of these                                                                                                Ans:a(85)

44.       Who deliver summon

            a)         Police officer                                                 b)         Public servant
            c)         Office of the court                                          d)         All the above              Ans:d

45.       The relief and order is issued by civil court has been categorized in

            a)         Temporary orders                                         b)         Final orders
            c)         Permanent orders                                         d)         Both A & B                 Ans:d

(Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |