........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

31 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III



THE CODE OF CRIMINAL PROCEDURE 1973


1.         Code of criminal procedure  come into force on

            a)         01 Apr 1973                                      b)         01 Mar 1974
            c)         01 Apr 1974                                      d)         None of these                        Ans:c(1)

2.         Code of criminal procedure bill having passed by both houses on

            a)         25 Jan 1974                                      b)         2002
            c)         01 Jan 1973                                      d)         None of these                        Ans:a

3.         Code of criminal procedure Consists

a)                 584 Sections, 5 Schedules & 56 forms
b)                 484 Sections, 2 Schedules & 56 forms ,37 chapters
c)                  156 Sections, 3 Schedules & 56 forms
d)                 None of these                                                                                                Ans:b

4.         Code of criminal procedure Amendment act,

            a)         1974                                                   b)         2004
            c)         2008                                                   d)         2010                                       Ans:c


5.         Code of criminal procedure repealing the old  code of

            a)         1878                                                   b)         1898
            c)         1854                                                   d)         None of these                        Ans:b

6.         The code criminal procedure ,1973 extends to

a)                 Whole India                                       
b)                 Whole India except Nagaland , tribal area & Jammu and Kashmir
c)                  Whole India except Nagaland , tribal area
d)                 Whole India except Jammu and Kashmir                                                   Ans:d (1)

7.         Chapter VIII, X, and XI  of Code of criminal procedure, shall not apply to

a)                 Whole India                                       
b)                 Whole India except Nagaland , tribal area & Jammu and Kashmir
c)                  Nagaland , tribal area
d)                 Whole India except Jammu and Kashmir                                                   Ans:c (1)

8.         Under which section bailable offence has been explained                                   

            a)         2(a)                                                     b)         2(b)
            c)         2(e)                                                     d)         2(i)                                          Ans:a

9.         Accordance with first schedule or under any other law for the time being in force, police offer may arrest without warrant

            a)         Bailable offence                                b)         Non cognizable offence
            c)         Cognizable offence                           d)         Criminal offence                    Ans:c(2c)



10.       Any allegation made orally or in writing to a magistrate, with view to his taking action under this code, that some person, whether known or unknown has committed an offence but not include a police report

            a)         Complainant                                      b)         Report
            c)         Complaint                                          d)         None of these                        Ans:c(2d)

11.       High court is defined in………………..of Criminal Code procedure 1973

a)         2(a)                                                     b)         2(b)
            c)         2(e)                                                     d)         2(i)                                          Ans:c

12.       All the proceedings for the collection of evidence conducted by a police officer under Cr.P.C. is called
(a)       Inquiry                                     (b)      Local inspection
(c)        Investigation                                       (d)       Judicial proceeding  Ans:c(2h)

13.       An investigation into an offence cannot be conducted by

(a) Magistrate                                               
(b) A person authorized by a magistrate other than a police officer
(c) Both a. and b.                                           (d) None of these                             Ans:a

14.       Offence is defined in………………..of Criminal Code procedure 1973

a)         2(a)                                                     b)         2(b)
            c)         2(e)                                                     d)         2(n)                                         Ans:d

15.       Any act or omission made punishable by any law for time being in force  is called

            a)         Allegation                                           b)         Inquiry
            c)         Complaint                                          d)         Offence                                   Ans:d(2n)

16.       Pleader is defined in………………..of Criminal Code procedure 1973

a)         2(q)                                                     b)         2(b)
            c)         2(e)                                                     d)         2(n)                                         Ans:a

17.       A case relating to an offence, and not being a warrant case is a

            a)         Warrant Case                                    b)         Offence Case
            c)         Summons Case                                d)         None of these                        Ans:c(2w)

18.       A person who has suffered any loss or injury caused by reason of the act or omission for which the accused person has bee charge and the expression

            a)         Victim                                                 b)         Warrant Case
            c)         Summons Case                                d)         None of these                        Ans:a(2wa)





19.       Any proceeding in the course of which evidence is or may be legally taken on oath

            a)         Investigation                                       b)         Offence
            c)         Judicial proceeding                          d)         All the above                          Ansc(2i)

20.       An offence  a police officer has no authority to arrest without warrant

            a)         Criminal case                                    b)         Non cognizable case
            c)         Cognizable case                               d)         Half murder case                   Ans:b(2l)

21.       Inquiry is defined in………………..of Criminal Code procedure 1973

a)         2(q)                                                     b)         2(g)
            c)         2(e)                                                     d)         2(n)                                         Ans:b

22.       Maximum sentence of fine C.J.M. can impose
           
            a)         25000/-                                               b)         50000/-
            c)         No limit                                               d)         Can not impose                     Ans:c

23.       The maximum sentence of imprisonment a C.J.M. can impose

            a)         7 Years                                               b)         2 Years
            c)         10 Years                                             d)         20 Years                                 Ans:a
24.       Any police officer may arrest without warrant any person
(a)       Who has been concerned in any cognizable offence
(b)       Who has been proclaimed as an offender
(c)        Who is reasonably suspected of being a deserter from any armed forces
(d)       All the above                                                                                                  Ans:d
25.       A report made by a police officer in a case which discloses a commission of a non cognizable offence after investigation shall deemed to be
(a)       Police report                                      (b)      Charge sheet
(c)        Complaint                                           (d)      Final report                            Ans:c


(Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, www.abkantharaja.blogspot.in)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |