........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

28 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III


(CPC QN 26 TO 45)


26.       Which of the following is not a decree

(a)       Rejection of a plaint                          (b)       Dismissal in default
(c)        Both (a) & (b)                         (d)       Neither (a) nor (b)                  Ans:b


27.       Rejection of an application for condonation of delay and consequent dismissal of appeal as time barred is

(a)       A decree                                            (b)       Preliminary decree
(c)        Not a decree                                      (d)       None                                       Ans:c

28.       If an appeal against a preliminary decree succeeds, the final decree

(a)       Can be passed                                 (b)       Can or cannot be passed
(c)        Automatically fails                             (d)       None                                       Ans:c




29.       A decree, when further proceedings have to be taken before the suit can be completely disposed of, is a

(a)       Final decree                                                    (b)    Preliminary decree
(c)        Preliminary decree and partly final decree (d)    None of these   Ans:b

30.       A decree does not include

(a)       Any order of dismissal for default
(b)       Any adjudication from which an appeal lies as an appeal from an order
(c)        Either a. or b.                                       (d)     Both a. and b.            Ans:d


31.       A decree, when an adjudication completely disposes of the suit, is a

(a)       Preliminary decree                           (b)       Final decree
(c)        Partly preliminary and partly final     (d)       None of these                        Ans:b

32.       One of the following is a decree

(a)       An order dismissing a suit for default of appearance
(b)       An order rejecting an application for leave to sue informa pauperis
(c)        An order returning the plaint for presentation to the proper court
(d)       None of these                                                                                                Ans:c

33.       One of the following is a decree

(a)       Any order of dismissal for default
(b)       Any adjudication from which an appeal is lies as appeal from an order
(c)        Rejection of a plaint                          (d)       None of these                        Ans:c

34.       ‘Decree holder’ means

(a)       Any person against whom a decree has been passed
(b)       Any person in whose favour a decree has been passed or an order
capable of execution has been made
(c)        Either a. or b.                         (d) Neither a. nor b.                           Ans:b

35.       The first uniform Code of civil Procedure was enacted in the year

(a)       1908               (b)       1859               (c)        1882               (d)       1872   Ans:b

36.       Decree shall be deemed to include the rejection of a plaint and the determination of any question within Section 144 of C.P.C.-

(a)       Wrong                                                 (b)       Right
(c)        It includes rejection of plaint but does not includes the determination of any
            question within Section 144 of C.P.C
(d)       It includes determination of any question within Section 144 but shall not
            include the rejection of a plaint                                                                    Ans:b

37 The Code of Civil Procedure (Amendment) Act, 2002 came into force on

(a)       1st April, 2002                                               (b)       1st June, 2002
(c)        6th June, 2002                                               (d)       1st July, 2002            Ans:d


38.       The Code of Civil Procedure (Amendment) Act, 1999 as well as the Amendment Act, 2002 were held constitutionally valid in

(a)       T.K. Rangarajan Vs. Govt. of Tamil Nadu
(b)       Selam Bar Association Vs. Union of India
(c)        State of Punjab Vs. Sivaram
(d)       Centre for public interest Vs. Union of India                                               Ans:b

39.       The substantive part contained is

(a)       Sections                                             (b)       Rules
(c)        Orders                                                (d)       None of these.                       Ans:a

40.       The procedural part contained is

(a)       Sections                                             (b)       Rules
(c)        Codes                                                            (d)       None                                      Ans:c

41.       ‘Decree’ has been defined in section ____ of the Civil Procedure Code

(a)       5                                                          (b)       4                     
(c)        3(2)                                                     (d)       2(2)                                         Ans:d

42.       Which of the following Orders deals with commissions?

(a)       O. XXVI                                              (b)       O.XXII
(c)        O.XXIII                                                (d)       O.XXV                                    Ans:a

43.       ‘Public Officer’ is defined in………………..of Code of civil Procedure 1908.

(a)       2(16)                                                   (b)       2(14)
(c)        2(17)                                                   (d)       2(19)                                       Ans:c

44.       CPC include

            a)         51 orders & 158 Sections                b)         101 orders & 511 Section
            c)         35 orders & 488 Sections                d)         None of these                        Ans:a

45.       In a suit under order XXXVII, Rule 2 of CPC the defendant has to put in appearance within

            a)         10 days of service of summon         b)         15 days of service of summon
            c)         30 days of service of summon         d)         None of these                        Ans:c
           
(Prepared by AB Kantharaja  Kodagu Dn, Karnataka, presently serving in APS (abkantharaja@blogspot.com)  abkantharaja@gmail.com mobile No 08969822340)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |