........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

31 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III

0 comments

THE CODE OF CRIMINAL PROCEDURE 1973


1.         Code of criminal procedure  come into force on

            a)         01 Apr 1973                                      b)         01 Mar 1974
            c)         01 Apr 1974                                      d)         None of these                        Ans:c(1)

2.         Code of criminal procedure bill having passed by both houses on

            a)         25 Jan 1974                                      b)         2002
            c)         01 Jan 1973                                      d)         None of these                        Ans:a

3.         Code of criminal procedure Consists

a)                 584 Sections, 5 Schedules & 56 forms
b)                 484 Sections, 2 Schedules & 56 forms ,37 chapters
c)                  156 Sections, 3 Schedules & 56 forms
d)                 None of these                                                                                                Ans:b

4.         Code of criminal procedure Amendment act,

            a)         1974                                                   b)         2004
            c)         2008                                                   d)         2010                                       Ans:c

Click Here Read More->>>

28 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III

0 comments
(CPC QN 26 TO 45)


26.       Which of the following is not a decree

(a)       Rejection of a plaint                          (b)       Dismissal in default
(c)        Both (a) & (b)                         (d)       Neither (a) nor (b)                  Ans:b


27.       Rejection of an application for condonation of delay and consequent dismissal of appeal as time barred is

(a)       A decree                                            (b)       Preliminary decree
(c)        Not a decree                                      (d)       None                                       Ans:c

28.       If an appeal against a preliminary decree succeeds, the final decree

(a)       Can be passed                                 (b)       Can or cannot be passed
(c)        Automatically fails                             (d)       None                                       Ans:c


Click Here Read More->>>

26 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER III

0 comments

CIVIL PROCEDURE CODE 1908


1.         Civil procedure code come into force on

            a)         01 Jan 1908                                      b)         01 Apr 1908
            c)         01 Jan 1909                                      d)         15 Jun 1909                           Ans:c(1)

2.         CPC extends to

a)                 Whole India                                       
b)                 Whole India except Nagaland , tribal area & Jammu and Kashmir
c)                  Whole India except Nagaland , tribal area
d)                 Whole India except Jammu and Kashmir                                                   Ans:b(1)

3.         Tribal Area included

            a)         Assam, Tripura                                  b)         Mizoram, Megalaya
            c)         All the above                                      d)         None of these                        Ans:c(1)

Click Here Read More->>>

RESULT KEYS OF PM GRADE I EXAMINATION 2012 HELD ON 3RD JUNE

0 comments
To view , please click here.
Click Here Read More->>>

Keys on Paper-I and Paper-II of PS Gr. B Examination held on 3/6/2012.

0 comments
To see the keys, please CLICK HERE
Click Here Read More->>>

25 July 2012

Current Affairs June 2012

0 comments


Click Here Read More->>>

24 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM PAPER II

0 comments

CENTRAL CIVIL SERVICES (CONDUCT) RULES 1964


1.         CCS Conduct Rules come into force on

            a)         1965                                       b)         1964
            c)         1956                                       d)         None of these                                    Ans:b

2.         CCS Conduct Rules apply to

a)                 Every person appointed to a civil service
b)                 Every civilian in defense service
c)                  Both A & B
d)                 None of these                                                                                                Ans:c

3.         CCS conduct Rules not apply to

a)                 A member of All India Service
b)                 A holder of any post in respect of which the president has, by a general or special order
c)                  A Railway servant as defined in Section 3 of the Indian Railways act 1890
d)                 All the above                                                                                                  Ans:d

Click Here Read More->>>

18 July 2012

PS Gr. B Examination 2012 result declared.

0 comments
IP Line :
1. Hari Krishna Prasad, Andhra
2. Syed Anwar, Andhra
3. Harish Kumar  Mahawar, Chattisgarh.
4.  Syed Ansar, Andhra
5. Baby Prasad Dash, Orissa
6. K.Lekshmana Pillai,
7. Yara Ramakrishna, Andhra
8. Ranjay Kumar Singh, Bihar
9. Raja Biyo Prasad, Bihar.
10. N.Prakash, Tamil Nadu.

11. Himanchu Kumar Mishra, UP
12. Swapan kumar Gorai, WB
13. Wuriti Naga Vidya Kumar, Andhra
14. A.Srinivasa Rao, Andhra
15. Rashi Bihari Ram, ST, Bihar

General Line :


1. M.Rajendran, TN

2. Ramakrishna, Andhra
3. Viluri Sathyanarayana, Andhra
4. A.Venkata Reddy, Andhra
5. R.Arumugan, TN
6. Rathi Ram Meena, APS, Delhi

1 vacancy will be declared later.

Dte Memo No : A 34013 / 03 -2010 / DE Dt. 17.07.12 
This result is subject to final order in OA No. 235/2012 filed in Hon'ble CAT Lucknow bench by All India Association of Inspectors and Asstt. Supdt. Posts, UP branch.

(Source: postalinspector blog)
Click Here Read More->>>

16 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM

0 comments

(Postal Manual Vol VII Qn 26-50)

26.       Forward mail list containing bags for one or more intervening office is to be entered in the mail list in

a)                 Head ‘Due mail’ in the column TB               b)         L bag column
c)         Pl bag column                                                d)         Special bag column Ans: a(44)

27.       Transit bags must always be closed and sealed in the presence of

a)                 The senior most Gp D of the set
b)                 The IRM/Asst Supdt of RMS
c)                  The HSA/Mail guard/Mail agen
d)                 None of these                                                                                                Ans: c(45)

28.       Express mail bags/express bundles mean
           
a)                 The mail witch should opened first and taken for sorting immediately
b)                 The mail will be received/ dispatched through express trains
c)                  The bags containing accountable articles
d)                 None of these                                                                                                Ans: a(54)

Click Here Read More->>>

15 July 2012

Sanchay Post Version 7.0

0 comments


Sanchay Post Version 7.0 Download
Click Here Read More->>>

12 July 2012

POSTMASTER GRADE 1 RESULT ANOUNCED

0 comments


PM Grade 1 exam 2012 result announced 


to see result Click here  


Click Here Read More->>>

11 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM

0 comments

POSTAL MANUAL VOLUME VII
(RAILWAY MAIL SERVICE)

1.         Mark correct option

            a)         DBO stands for District bag office(161(2)
            b)         The sorting assistant who is attending to regn dept of mail office is called   RSA
            c)         Daily report of MBC/Sections are received by  Sr/Superintendent of RMS
            d)         All the above are correct                                                                              Ans: d

2.         Mark correct option

            a)         For the purpose of bag account PO is a Unit Bag Office
            b)         Memo of authorized Bag balance is issued by Sr/Supdt of PO/RMS offices
            c)         Diagram of a sorting case is prepared by SRM
            d)         All the above are correct                                                                              Ans:d

3.         Metal token has to be returned , if the Sorting assistant

            a)         Goes on leave                                   b)         Transfer to other HRO
            c)         Dismissed/Removed from service d)         All the above                          Ans:d(14)

4.         Each set of a sorting office is divided into

            a)         Two departments                              b)         Three departments
            c)         Four departments                             d)         None of these                        Ans:c(1)

5.         A mail office may redirect any article or intercept or deliver any article to the addressee

            a)         With permission of the Divisional Head
            b)         With the permission of the incharge
            c)         On the authority of the DG  or Head of the Circle
            d)         None of these                                                                                                Ans: c(4)

Click Here Read More->>>

2 July 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM

0 comments

POSTAL MANUAL VOL IV
(ESTABLISHMENTS)

1.         A Candidate within the maximum age limit at the time of recruitment , but is over aged at the time of appointment


            a)         Cannot be appointed                                    b)         Can be appointed in service
            c)         Can be appointed after getting sanction     d)         None of these            Ans: d (10)

2.         Office establishment will not include

            b)         Non gazetted  servants engaged for clerical duties
            b)         Group D servant employed in service
            c)         Sweeper
            d)         All the above                                                                                                  Ans: c(11)

3.         Mark correct option
           
            a)         No person who has been dismissed for misconduct from any post may be                  employed
            b)         The paper showing result of enquiry into the character and antecedents  official         should be kept with their character sheets/ CR as the case may be
            c)         In the ED agents enquiry papers may be kept with their security bond
            d)         All the above                                                                                                  Ans: d(3)

Click Here Read More->>>

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |