........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

6 June 2012

SOLVED QUESTION PAPER OF PS GP B 2012 PAPER I


(Qn 1 to 10)


1.         A Supdt of Post office/Sr. Postmaster drawing pay in pay band No 2 i.e 9300-34800 with Grade pay Rs 4800/-  will eligible to receive Grade pay Rs 5400/- after :

Ans:   

2.         Maternity leave may be granted to female Government servant with less than two surviving children for a period of:

Ans:   180 days

3.         Paternity leave may be granted to male Government servant with less than two surviving children for a period of:

Ans:   15 days

4.         Maximum value of stamps to be kept in stock for non Gezetted Postmaster is to be fixed by :

Ans:   By the Divisional superintendent


5.         What does a stamp mean?

Ans:   Envelops, Post cards

6.         In which form the Treasurer Cash book is maintained/prepared?

Ans:   ACG -2

7.         Who is responsible for maintaining postmaster balance sheep?

Ans:   Head postmaster

8.         Who is responsible for correctness and punctual writing of the Head Post Office Cash book?

Ans:   Head Postmaster

9.         In how many installments the payment of Gratuity is made to the gratuitant

Ans:   In a Single sum

10.       Since when the facility of payment of pension to railways Pensioners through POSB has been introduced

Ans:   1976



(Solved by AB Kantharaja, Mobile No 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |