........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

6 June 2012

SOLVED QUESTION PAPER OF PM GRADE 1 EXAM 2012 PAPER I



(Paper I Qn 1 to 25)


1.      The information regarding _____should invariably indicated in the communication over whose signature is issued

Ans: Designation of the officer

2.      “Promptness and courtesy” is an obligation of public services and hence it has been listed in:

Ans: Conduct Rules

3.      The Contact officer shall act as a s______for Task Force:

Ans: Member Secretary

4.      The Citizen’s Charter should be reviewed periodically:

Ans: After taking the Feedback from user and stakeholders

5.      Allocation of Business Rules came in to force from:

Ans: 1961



6.      In Postal life insurance, Delivery norms regarding change of nomination is ___ days

Ans: 10 days

7.      Normally a grievance should redressed be within a period of

Ans: Two months

8.      The department of Administrative Reforms and Public Grievances serves as Secretariat for the

Ans:

9.      A citizen can use the website http://darpgrievances.nic.in/ to

Ans: All of them

10.    Staff Adalat should be held in the Department every:

Ans: Six month

11.    The supply of stamps receive at HO form CSD is credited in

Ans: In All the above

12.    Who is responsible for the correctness of HO Cash book?

Ans: Head Postmaster

13.    The word Stamps include

Ans: Only postal stamps

14.    How many copies of consolidate schedule of stamps is prepared and how many copies in sent to CSD with the monthly Cash Account by HO?

Ans: 3&2

15.    Who supplies Commemorative stamps to Presidency Post Offices?

Ans: Nasik Security Press

16.    When damaged, useless or obsolete postage stamps or stationery are held by a Postmaster, They shall be

Ans: Written off under the order of Competent authority

17.    The Head Office Cash book (form No ACG-4) is a record of the transition of the

Ans: HO.SO & BO

18.    The detailed procedure to be observed for mails on which custom duty is Due in the office of foreign exchange
         
Ans: Foreign post Manual

19.    Advance for purchase of ___ is interest free advance

Ans: Bycycle

20.    When a pay of government servant is attached by any order of a court of law other that a decree for maintenance;

Ans: One third of salary can be attached

21.    Where an advance is taken, LTC bill is required to be presented within

Ans: One month of completion of return journey

22.    Purchase of goods up to the value of Rs____ only on each occasion may be made without inviting quotations or bids

Ans: 15000

23.    What is maximum amount granted as advance for purchase of typewriter for first time?

Ans: 1500

24.    Maximum flood advance can be granted up to Rs _____

Ans: None of these

25.    What is maximum amount granted as advance for purchase of motor-car first time?

Ans: 180000
(Solved by AB Kantharaja, Mobile No 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department
There was an error in this gadget

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |