........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

16 June 2012

MODEL QUESTION FOR IPO EXAM



The Indian Post Office Act, 1898 (6 of 1898) ,THE GOVERNMENT SAVING BANK ACT, 1873 & THE GOVERNMENT SAVING CERTIFICATES ACT 1959

(QNo 1-25)
1.         The Post Office Act was enacted in

            a)         1st Jun            1988                           b)         2nd Jul 1878
            c)         1st Jul 1898                           d)         None of these                                   Ans: c

2.         Mark correct option

a)         The expression “postage” means the duty chargeable for the transmission by post of postal articles          
b)         The expression “postage stamps” means any stamp provided by the [Central Government] for denoting postage or other fees or sums payable in respect of postal articles under this Act
c)         The expression “post office” includes every house, building, room, carriage or place used for the purposes of the Post Office.
d)         All the above                                                                                                 Ans: d


3.         Meanings of “in course of transmission by post” and “delivery”for the purposes of this Act


a)         A postal article shall be deemed to be in course of transmission by the post from the time of its being delivered to a post office to the time of its being delivered to the addressee or of its being returned to the sender or otherwise disposed.
b)         The delivery of a postal article of any description to a postman or other person authorized to receive postal articles of that description for the post shall be deemed to be a delivery to a post office
c)         The delivery of a postal article at the house or office of the addressee, or to the addressee or his servant or agent or other person considered to be authorized to receive the article
d)         All the above                                                                                                 Ans: d



4.         Mark the correct option

a)         Common carriers of passengers or goods, and their servants or agents, except as regards letters solely concerning goods in their carts or carriages are forbidden  to convey letter.
b)         Owners and masters of vessels sailing or passing on any river or canal in [India], or between any ports or places in [India] and their servants or agents are forbidden to convey of letter
c)         Exemption from liability for loss, misdelivery, delay or damage.-The [Government] shall not incur any liability by reason of the loss, misdelivery or delay of, or damage to, any postal article in course of transmission by post
d)         No officer of the Post Office shall incur any liability by reason of any such loss, misdelivery, delay or damage, unless he has caused the same fraudulently or by his willful act or default
e)         All the above                                                                                                 Ans: e (5-6)

5.         The Central Government may fix the inland rate published in

            a)         DG orders                                          b)         By letter
            c)         Gazette notification                         d)         None of the above               Ans: c(7)






6.         For the purpose of such registration, every publication, consisting wholly or in great part of political or other news, or of articles relating thereto or to other current topics, with or without advertisements, shall be deemed a newspaper, subject to the following conditions, namely

a)         That it is published in numbers at intervals of not more than thirty one days;
b)         That it has a bona fide list of subscribers
c)         All of the above                                            d)         None of these           Ans: c(9)

7.         Mark correct option

a)         If any postal article on which postage or any other sum chargeable  is refused or returned as aforesaid, or if the addressee is dead or cannot be found, then the sender shall be bound to pay the postage or sum due thereon
b)         If any person refuses to pay any postage or other sum due to be recovered from the person as imposed a fine under this Act.
c)         The official mark of the Post Office denoting that the article has been refused, or that the addressee is dead or cannot be found, shall be prima facie evidence of the fact so denoted
d)         The official mark on a postal article denoting that any postage or other sum is due in respect thereof
e)         All the above                                                                                                 Ans: e(11)

8.         Transmission by post of anything injurious post of tickets, proposals, etc., relating to unauthorized lotteries prohibited is explained in

            a)         Section 18                                                     b)         Section 19,19A
            c)         Section 20                                                     d)         None of these           Ans: b

9.         Where the dispatch or delivery from a post office of letters would be delayed by the dispatch or delivery there from at the same time of book, pattern or sample packets and parcels explained in

a)         Section 18                                                     b)         Section 22
            c)         Section 20                                                     d)         None of these           Ans: b

10.       Prohibition of transmission by post of certain newspapers & Power to detain newspapers explained in

a)         Section 18                                                     b)         Section 22
            c)         Section 27 A,B,C                                         d)         None of these           Ans: c

11.       Liability in respect of postal articles insured hall be liable to pay compensation, not exceeding the amount for which a postal article has been insured, to the sender thereof for the loss of the postal article or its contents, or for any damage caused to it in course of transmission by post explained in

a)         Section 18                                                     b)         Section 33
            c)         Section 20                                                     d)         None of these           Ans:b

12.       Transmission by post of value-payable postal articles explained in

a)         Section 34                                                     b)         Section 33
            c)         Section 20                                                     d)         None of these           Ans:a




13.       Final disposal of undelivered postal articles

            a)         Letters and postcards shall be destroyed
            b)         Money or saleable property, not being of a perishable nature, found in any
undelivered postal article, shall be detained for a period of one year in the office of the Post Master General
c)         On the expiration of that period no person has established his right thereto, shall, if money, be credited to the Post Office
d)         If saleable property, be sold, the sale-proceeds being credited to the Post Office.
e)         All the above                                                                                                 Ans: e(39)
14.       The rules related to MO in IPO act explained in section

            a)         43 to 48                                                          b)         38 to 42
            c)         49 to 53                                                          c )        None of these           Ans: a

15.       Penalty for misconduct of person employed to carry or deliver mail bags or postal articles.-Whoever, being employed to carry or deliver any mail bag or any postal article in course of transmission by post
a)         Punishable with fine which may extend to hundred rupees and 1 month imprisonment
b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: b(49)

16.       Whoever, being employed to carry or deliver any mail bag or any postal article in course of transmission by post, voluntarily withdraws from the duties of his office without permission or without having given one month's previous notice in writing
a)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees
b)         Punishable with imprisonment which may extend to one month, or with fine which may extend to hundred rupees, or with both.
c)         Punishable with imprisonment which may extend to one month, or with fine which may extend to fifty rupees, or with both.
d)         None of the above                                                                                       Ans: c(50)
17.       Whoever, being employed to carry or deliver any postal article made any false entry in the register with intent to induce the belief that he has visited a place, or delivered a postal article, which he has not visited or delivered

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.
b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: a(51)



           
18.       Whoever, being an officer of the post office, commits theft in respect of or dishonestly misappropriates, or for any purpose whatsoever, secretes, destroys or throws away, any postal article in course of transmission by post or anything contained therein, shall be punishable

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.
b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.
c)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to seven years, and shall also be punishable with fine
d)         None of these                                                                                               Ans: c(52)

19.       Whoever, being an officer of the Post Office, contrary to this duty, opens, or causes or suffers to be opened, any postal article in course of transmission by post, or willfully details or delays

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.
b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine or both..
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: b(53)

20.       Whoever, being an officer of the PO fraudulently puts any wrong official mark on a postal article or fraudulently alters, removes or causes to disappear an official mark which is on a postal article

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.
b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine or both..
c)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine
d)         None of these                                                                                               Ans: c(54)

21.       Penalty for fraudulently preparing, altering, secreting or destroying Post Office documents

a)         Punishable with fine which may extend to hundred rupees and 1 month imprisonment
b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans:b(55)

22.       Whoever being appointed to selling postage stamp and sold excess rate
           
a)          Punishable with imprisonment for a term which may extend to 6 months/with
fine which may extend to two hundred rupees, or with both; or 
 b)        Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: c(60)

23.       Whoever places in or against any letter box provided by the post office for the reception of postal articles any fire, match or light, any explosive, dangerous, filthy, noxious or deleterious substance
           
a)         Punishable with fine which may extend to hundred rupees and 1 month imprisonment
b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to one year or with fine or with both.
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: c(62)

24.       Whoever, without due authority, affixes any placard, advertisement, notice, list, document, board or other thing in or on, or paints, tars or in any way disfigures any post office

a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.
b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to one year or with fine or with both.
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: a(63)

25.       Whoever, being required by this Act to make a declaration in respect of any postal article to be sent by post or the contents or value thereof, makes in his declaration any statement which he knows, or has reason to believe, to be false, or does not believe to be true
           
a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.
b)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees, and, if the false declaration is made for the purpose of defrauding the Government, with fine which may extend to five hundred rupees.
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: b(64)

(Prepared & published by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |