........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

30 May 2012

MODEL QUESTIONS FOR PS GP B, IPO & PM GRADE 1 EXAM



(POSB MANUAL VOLUME I QN 76-100)

76.       Mark the correct option

a)                 In case death of the one depositor of joint account holder , in the MIS account the account will be treated as single from the date of death of the account holder
b)                 The surviving depositor will have withdraw the excess amount over and above the maximum limit of investment by single depositor.
c)                  If this amount is not withdrawn, the excess amount will carry the normal saving bank interest
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

77.       Present rate of Senior citizens saving scheme account is____ payable quarterly.

            a)         10%                                                    b)         9.3%
            c)         8.5 %                                                  d)         9.5%                                       Ans:b

78.       What is the Minimum and maximum  deposit in Senior citizen saving scheme

            a)         500 & 5 Lac                                       b)         1000 & 10 Lac
            c)         1500 & 15 Lac                                  d)         1000 & 15 Lac                      Ans:d


79.       Mark the correct option relating to Senior citizens saving scheme

a)                 An individual of the Age 60 years or more may open the account
b)                 An individual of the age of 55 years or more but less than 60 years who has retired on superannuation or under VRS can also open account within the one month of receipt the retirement benefits and not exceed the amount of retirement benefits
c)                  The maturity period  is 5 years
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

80.       A depositor may operate a senior citizen account

a)                 More than one account in individual capacity or jointly with spouse
b)                 Only one account single another one with spouse
c)                  Only one single account and more than one joint account
d)                 None of these                                                                                               Ans:a

81.       Joint account can be opened with

            a)         Father/mother only                          b)         Spouse only
            c)         Any persons                                     d)         Only within relation             Ans:b

82.       Mark the correct option

a)                 No subsequent withdrawal is allowed in SCSS account before expiry of 5 years
b)                 Premature closer is permitted after expiry on one year
c)                  A deduction will be made 1.5% of the deposit in case account close before expiry of 2 year and 1% after expiry of 2 years.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

83.       Registration, cancellation or change in the nomination

            a)         Rs 5/- will be charged                     b)         Rs 1/- will be charged
            c)         No fee will be charged                    d)         None of these                       Ans:c

84.       Mark the correct option

a)                 After maturity , the senior citizen account will be extended further 3 year
b)                 The account continued after maturity, the deposit shall earn interest at the rate applicable to the new account opened.
c)                  In case the account not extended on maturity and closed at any time the saving bank interest applicable
d)                 There is no maximum time limit for PMI
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e

85.       Mark the correct option relating to Senior citizen saving account

a)                 Account opening form is Form A & for closing Form E
b)                 Pay in Slip Form D
c)                  Account transfer form is From G
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

86.       Issue of duplicate pass book of Senior citizen account Rs____ will be charged

            a)         10/-                                                     b)         20/-
            c)         No fee                                                            d)         None of these                       Ans:a

87.       Issue of duplicate pass book of senior citizen account on second time Rs ___ will be charged

            a)         10/-                                                     b)         20/-
            c)         Second time free                             d)         None of these                       Ans:b

88.       Mark the correct option continuation of senior citizen account after death of the depositor

a)                 In case of joint account (Senior citizen) or where spouse is the sole nominee, the spouse may continue the account on the same terms and conditions even if the spouse is below the age of 60 year.
b)                 The account cannot be continued should be closed.
c)                  If both spouses opened joint account, the spouse cannot continue account after death of the 1st depositor
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

89.       What is the age criteria for joint holder (spouse) in case of joint SCSS account

a)                 Joint holder also to attain 60 years
b)                 No age criteria for join holder
c)                  Should be attain 55 years
d)                 All the above                                                                                                 Ans:b

90.       No TDS will be deducted if the amount of interest paid in a financial year does not exceed Rs____

            a)         3500/-                                     b)         5000/-
            c)         1000/-                                     d)         10000/-                                               Ans:d

91.       PPF account can be opened by

a)                 An individual adult can on his own name
b)                 An individual on behalf of minor
c)                  Both the A & B
d)                 None of these                                                                                               Ans:c

92.       What is the  rate of interest in PPF wef 01 Apr 12 ?

a)                 8.8% per annum compounded yearly
b)                 8.5% per annum compounded yearly
c)                  8.6 % per annum compounded yearly
d)                 None of these                                                                                               Ans:a
93.       What is the minimum and maximum limit to deposit in PPF account?

            a)         500 and 5000                                   b)         500 and 70000
            c)         1000 and 100000                             d)         500 and 100000                   Ans:d

94.       Mark the incorrect option relating to PPF account

a)                 An individual can open account with Rs 5/-
b)                 Joint account can be opened in PPF
c)                  Nomination facility is available
d)                 Both the A and B                                                                                         Ans:b

95.       The SCSS account transferred one Post office to another post office

a)                 Rs 5/-  per lac will be charged where the deposit is Rs 1 lac and above
b)                 Rs 10/- per lac will be charged where the deposit is Rs 1 lac and above on second transfer.
c)                  No fee will be charged
d)                 Both  the A and B( The fee will be paid by cash through pay in slip  Ans:d

96.       PPF account can be opened

a)                 only one single                               
b)                 One minor account on behalf of the minor
c)                  A only
d)                 Both the A and B                                                                                         Ans:d

97.       Mark the correct option

a)                 Maximum 12 deposit can be made in a financial year and more than one deposit can be made in one month
b)                 Only one account can be opened in Post office or SBI or any nationalized banks.
c)                  The account can be transferred from one PO to another and PO to State bank or nationalized bank vice versa.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

98.       The PPF account can be extended after maturity up to

            a)         Further block five year.                               b)         Further two years
            c)         Cannot be extended                                   d)         None of these           Ans:a

99.       The PPF account

a)                 Cannot be attached any order or decree of court
b)                 Is  totally exempted from income tax
c)                  In the event of the death of the depositor , the amount standing to his credit can be repaid to his nominee or legal heir even before expiry or 15 year
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

100.    Mark the incorrect option.

a)                 The PPF account is not transferable from one person to another person.
b)                 In the death of the depositor nominee  can be continued the account
c)                  Both the A and B
d)                 Neither A nor B                                                                                            Ans:b 

(Prepared & published by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)

More questions for Paper I
1.    Post office Guide Part I and Part II(271Qns)   Click here
2.    Postal Manual Vol V(203 Qns)  Click here
3.    Postal Manual Vol VI Part I, II, III(224 Qns)  Click here

(Prepared & published by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |