........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

21 May 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1 EXAM


(Postal Manual Vol VI Part II Qn 51-75)


51.       When a MO paid to a wrong person and the claimant urges for payment before recovery of the amount from the wrong perosn

a)                 It cannot be done
b)                 Claim can be admitted on getting on indemnity bond
c)                  Payment can be made on proper sanction from the head of the division
d)                 Payment can be made on proper sanction form the head of the circle 
Ans:c(42)
52.       If the addressee of the VP article complain that he had been defrauded by the sender

a)                 The amount collected can be returned to the addressee
b)                 The amount can be kept under suspense and case referred to office of posting
c)                  The amount to be credited under UCR and case referred to Head of the Cirlce
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(51)

53.       An Indian Postal Order presented for payment not bearing the round MO stamp of office of issue

a)                 Cannot be paid                               
b)                 Can be paid after necessary verification from the office of issue
c)                  Will be returned to office of issue for suplly of omission and paid
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(189)



54.       The cases in which defective IPOs be paid without reference to higher authority

a)                 The IPO was first erroneously receipted by a person other than the payee entire cancelled and properly receipted by the payee.
b)                 Receipting signature of the payee scored out by mistake or for defective one and properly receipted.
c)                  Where the IPO was erroneously receipted the purchaser, it subsequently cancelled and receipted by the payee.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(191)

55.       The period of currency of IPO with second commission

a)                 Three calendar month from the last day of the month the IPO was issued
b)                 Six month from the last day of the month the IPO was issued
c)                  24 months
d)                 36 months                                                                                                     Ans:d(195)

56.       The IPO presented after the expiry period of currency, but before the time for forfeiture

a)                 Cannot be paid
b)                 Can be paid on authority from the audit
c)                  Can be paid on payment of second commission by means of postage stamps
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(195)

57.       When an IPO is lost after payment.

a)                 An application should be made through the Supdt. of post office to the Head of the circle asking for permission to issue a certificate of payment
b)                 The application should contain serial number and the denomination of the missing order
c)                  Both the A and B
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(200)

58.       An IPO should not be paid to the payee it

a)                 The signature of the issuing postmaster is wanting
b)                 The round MO/special stamp of issuing office is not impressed.
c)                  Both the signature  of issuing Postmaster/ Round impression wanting
d)                 All the above                                                                                                 Ans:c(189)

59.       Refund of value of IPO can be granted to the purchaser

a)                 At the office of issue on production of counter foil or the purchaser is known to the post office
b)                 At any other office on production of counterfoil or the purchaser is known to the post office
c)                  Both the above
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(196)
                       (Prepared by AB Kantharaja, http://abkantharaja.blogspot.in)
60.       In the case of inland money order paid certificate of payment is issued by the postmaster of office of payment in the case of

a)                 Loss of MO after payment
b)                 If the MO acknowledgment is lost in transit and the remitter applies for it
c)                  Both the above
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(43)

.

61.       All MOs including VPMO will be treated a high value MO

a)                 For an amount of Rs 200/- and above
b)                 For an amount of Rs 500/- and above
c)                  For an amount of Rs 1000/- and above
d)                 For an amount of Rs 400/- and above                                                     Ans:d(87)

62.       Payment of crossed Indian Postal order will be made

a)                 By cash
b)                 Direct to the payee
c)                  Through PO Saving bank or any of the bank
d)                 All the above                                                                                                 Ans:c(192)

63.       BO slips are prepared by

            a)         HO                                                      b)         BO
            c)         SO(AO                                               d)         All the above                         Ans:c

64.       Min and Max cash balance for each SO will be fixed by

            a)         Head post master                             b)         Inspector/ ASP of the Sub division
            c)         PMG                                                   d)         Divisional Supdt.                 Ans:d

65.       If a money order cannot be paid owing to the death of the payee

a)                 It should be paid to his relatives in the address
b)                 It should be treated as an unclaimed order
c)                  It should be kept in deposit
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(70)

66.       A money order booked at the value of RS 1000/- received for payment without oblong stamp impression – the MO should be

a)                 Paid as usual
b)                 Case should be reported to office of issue detaining the MO
c)                  MO to be retuned to office of issue
d)                 Matter should be reported to Superintendent                                         Ans:b(23)
                    
67.       Witness is not necessary for delivery of

a)                 Regd article addressed to an illiterate addressee
b)                 An insured article received for delivery to a minor
c)                  MO for payment an illiterate payee
d)                 A TMO for payment to a payee without fingers

68.       What is the max limit of value of money order which may issued for payment by a Postman and Gp D in urban area, , village postman ED agent

            a)         12000,5000,5000                                         b)         5000,8000,10000
            b)         15000,10000,50000                                                d)         None of these           Ans:a



69.       A money order received but loss before payment

a)                 The postmaster should then give an intimation to the office of issue by telegraph/fax
b)                 After receiving the intimation the office of issue will prepare duplicate MO in MO 57 and forward to office of payment by service regd post
c)                  A report regarding the issue of a duplicate money order should be made to the home postal account office.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

70.       Memo admission of payment in form MO 10(a) is prepared

a)                 When a MO loss after payment
b)                 When a MO loss before payment
c)                  Either A or B
d)                 Neither A nor B                                                                                            Ans:a

71.       Application for the payment of void MO should ordinarily be made within

a)                 One year from the date of issue of the money order
b)                 Two year from the date of issue of the money order
c)                  Six month from the date of issue of the money order
d)                 None of these                                                                                               Ans:a

72.       16th of the every month_____ will be send void MO list to ______in form MO 19(b)

            a)         SO, HO,                                             b)         SO, Circle Account office
            c)         SO, Postal Account Office             d)         HO , Postal account office  Ans:d

73.       MO station bundle prepared ____MO for particular station

            a)         Five or more                                      b)         Three or more
            c)         Two or more                                      d)         Four or more                         Ans:c

74.       MO become void when

a)                 The MO not paid to payee or remitter
b)                 The MO not paid to payee or remitter at the end of the month following the month of its issue
c)                  The MO not paid to payee or remitter at the end of the year
d)                 None of these                                                                                               Ans:b

75.       Summary of MO issue and payment is prepared in

            a)         MO 17, MO 18                                   b)         MO 15, MO 16
            c)         MO 12, MO 13                                   d)         None of these                       Ans:a

 ( Prepared by AB Kantharaja Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in





Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |