........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

22 May 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1 EXAM




POSTAL MANUAL VOLUME VI (PART III)

1.         BO daily account exchanged between

            a)         SO and HO                                       b)         BO  and HO
            c)         BO and SO                                        d)         Either B or C                         Ans:d(2)

2.         Whenever a voucher that is required in support of an entry in the daily account, is not received in the account office

a)                   The daily account bag should be returned to BO/SO
b)                   A not of the irregularity should be made in the error book
c)                    A remark should be written by the sub-account assistant on the daily account against the particulars of the missing.
d)                   Both the B & C                                                                                            Ans:d(4)

3.         BO sent to its account office

            a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:d

4.         Sub office sent to Branch office

            a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:d


5.         Sub office sent to HO

            a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:c

6.         Head office sent to SO

a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:b

7.         SO slip prepared in HO

            a)         Treasurer                                           b)         Head postmaster
            c)         Sub account assistant                    d)         None of these                       Ans:c

8.         SO slip prepared in

            a)         Single copy                                       b)         duplicate
            c)         Triplicate                                            d)         Quadruplicate                       Ans:b

9.         If the voucher is not submitted on the call, or no explanation is afforded by he Sub office or Brach offices concerned for withholding the voucher, the case should be

            a)         Closed                                               b)         Reported to Concerned Postmaster
            c)         Head of the circle                             d)         Divisional Supdt                  Ans:d




10.       If the item of account cannot be properly classified in the account office it should be

            a)         Taken UCR                                       b)         Taken UCP
            d)         A and b as the case may be           d)         None of these                       Ans:c(4)

11.       Mark the correct option

a)                 A cash office is a sub office which, in addition to performing the ordinary work of sub office
b)                 Those offices are made cash offices to other sub office
c)                  Ordinarily every SO situated at a treasury station will be required to act as cash office with the sanction of Suptd of Post office.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(7)

12.       When an urgent demand for additional funds is received form a sub office, after the daily account bag for the office has been dispatched

a)                 An urgent demand will not be entertained in any case after bag dispatched
b)                 Remittance if possible should be dispatched through special carrier.
c)                  Where a second dispatch of mails is made, the remittance may be sent in a cash bag detailed in an extra SO slip and enclosed in an extra account bag.
d)                 Both the A and B 
e)                 None of these                                                                                               Ans:d(10)      
13.       How are sub post offices kept in funds?

            a)         By drawing from the treasury in the case of SO situated at treasury station
            b)         By remittances from another SO
            c)         By remittances from the HO
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(11)

14.       What arrangements exit for the disposal of surplus collection at SO?

            a)         By drawing to the treasury in the case of SO situated at treasury station
            b)         By remittances to another SO
            c)         By remittances to  the HO
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(12)

15.       Mark the correct option relating to SO Slip

a)                 SO slip prepared in form Pa 3 by HO to each of its SO in every day enclosed in the account bag
b)                 Amount with details, of cash (including stamps) sent to the SO
c)                  The balance of list of daily account received from the SO and accounted for in the HO.
d)                 Particulars of documents and ser No and value of Postal order, sent to SO
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e(18)

16.       An account bag from the SO to HO contain

a)                 The SO daily A/c, MO issue journal, MO paid list.
b)                 List of SB transactions/List of SB documents
c)                  Memo of IPO, Certificate, issued and discharged
d)                 A rolls, daily list of PLI premia collected and paid
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e
           (Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspto.in )

17.       An account bag from the  Head Office to Sub office contain

a)                 The SO slip,
b)                 A cash bag containing cash including postage stamps
c)                  IPO, Saving certificate, for sales
d)                 SB Slip (SB 27), BO daily account after check, Blank MO forms for sale
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e

18.       Ordinarily cash in excess of Rs __________ should be enclosed in a cash bag

            a)         500                                                     b)         1000
            c)         5000                                                   d)         250                                         Ans:d(23)

19.       When a remittance is made to a SO through a special carrier, in which document a remark should be written for the information of SPM as to how the money was sent

            a)         In SO daily account                         b)         In SO Slip
            c)         In HO summary                                d)         In treasurer cash book        Ans:b(23)

20.       In sub offices cash received through special carrier a receipt for the sum should be given

            a)         In SO daily account                         b)         In treasurer cash book
            c)         Carrier’s book or dairy                     d)         Any one of the above          Ans:c(23)      
21.       On return of the carrier to the HO ________ should be examine the dairy or book of the carrier to see that a receipt for the remittance has been obtained by him and initial it with date in token of having carried out the examination.

            a)         Head Postmaster                             b)         Sub account assistant
            c)         Treasurer                                           d)         Any senior of the branch    Ans:c(23)

22.       When no cash bags are enclosed, the account bags will be closed and sealed by
            a)         Treasure                                            b)         Postmaster
            c)         Sub account assistant                    d)         Mail clerk                               Ans:c

23.       When any remittance of cash/stamp  are enclosed, the account bag

a)                 The treasurer should then enclose the cash/ in the cash bag in the presence of the Sub account assistant and close and seal it also in the presence of the sub account assistant.
b)                 The sub account assistant count the cash/stamp and closed by himself
c)                  The cash bag will be closed in presence of Postmaster
d)                 None of these                                                                                               Ans:a(27)

24.       Mark the correct option relating to SO daily account.

a)                 The SO daily account is prepared by the sub postmaster himself
b)                 The sub postmaster is responsible for it correctness
c)                  The SO daily account may be prepared by SB PA
d)                 SB assistant is also responsible for it correctness                                 Ans:a



25.       Reasons for holding cash balances in excess of the prescribed maximum an below prescribed minimum and the reasons for holding stamps balances excess  should be recorded in

            a)         Postmaster daily dairy                    
            b)         Rough daily account
            c)         Daily account cash excess column
            d)         Remarks column of daily account                                                                        Ans:d
(Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspto.in )

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |