........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

9 April 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM



(PO Guide Part II Qn 41-56)
41.       Generally air parcels are subject to the lower limit of weight of

            a)         25 Kg                                                              b)         30 Kg
            c)         10 Kg                                                              d)         20 Kg                          Ans: c(97)

42.       If the addressee of an inward foreign parcel wants to take delivery of his parcel at the office of exchange

            a)         It will be refused as there is no provision in the rule
            b)         It has to be approved by the D section of the directorate
            c)         The addressee has to call on the office of exchange with all the documents
                        related including proof of his identity
            d)         None of the above                                                                           Ans: c(107b)



43.       When an insured foreign parcel is redirected form one country to the another .

            a)         No additional insurance fee is to be levied
            b)         Half of the original insurance fee is to levied for such transmissions
            c)         A fresh insurance fee become payable for each such transmission
            d)         None of the above                                                                           Ans:c(121a)

44.       A money order returned from a foreign country of payment as not payable

            a)         The sender will paid the value of the money order as actually paid in Indian
currency at the time of issue without the commission originally collected.
            b)         The sender will be paid the value of the MO+ commission.
            c)         The sender will be paid half the value of the MO without the MO commission
            d)         The sender will be paid the value of the MO and half commission.   Ans: a(140)

45.       The request a purchase of British Postal Order for repayment

            a)         Cannot be accepted
            b)         Can be accepted if presented at the PO from which it was purchased a/w
                        counterfoil
            c)         Can be accepted any post office in India
            d)         None of these                                                                                               Ans:b(168)

46.       Mark correct options

            a)         COD means Cash-on-Delevery
            b)         Under COD system may be exchanged VP parcel
            c)         VP letter, Parcel & COD parcel may be insured in accordance with the
                        conditions
d)         All of the above are correct                                                                  Ans: d(174-177)

47.       The customs control based on the Indians customs act 1962 is for

            a)         The imposition of export or import duties
            b)         For ensuring the observance of the provisions of import and export control act
            c)         For ensuring the observation of foreign exchange regulation act
            d)         All of the above                                                                                            Ans: d(179)


48.       Mark correct option

            a)         Custom declaration from filled in duplicate
            b)         Custom declaration from are two types i) Treen custom label(C-1) ii)  Detailed  
                        declaration form(C-2)
            c)         Custom declaration form is filled by sender
            d)         All of above are correct                                                                               Ans: d(22),

49.       The customs control is primarily exercised at

            a)         The point of entry                                         b)         The point of exit
            c)         Foreign post office                                       d)         All the above             Ans:d(180)

50.       Articles liable to export duty are detained at the outward office of exchange and the sender is informed regarding the payment of duty

            a)         By the office of exchange                  b)     By the custom authorities directly
            c)         By the head office of the circle concerned  d)    All of the above        Ans: b(182)

51.       An assessment memo accompanies

            a)         Only the inward foreign parcels on which duty is assessed
            b)         All inward foreign parcels even if no duty is assessed on it.
            c)         All inward foreign parcels weighing more than 10 KG
            d)         None of the above                                                                                       Ans: b(184)

52.       Foreign post office giver a new serial number to any inward foreign parcel

            a)         When subjected to customs and duty is assessed
            b)         When subjected to customs immaterial of the fact whether duty is assessed or
                        not
            c)         When subjected to customs and if the parcel weight more than 10 Kg
            d)         All of the above                                                                                            Ans: b(184)

53.       If postal articles already booked are detained, confiscated according to the law the one who is to take responsibilities for it is

a)         The sender or the addressee                     b)         The PO of booking
c)         The PO of delivery                                       d)         Dept of post               Ans: a(188)

54.       Complaints and enquires regarding articles of letter mail and parcel mail in foreign post must be submitted before he lapse of

            a)         3 years counting from the day following the day on which the article was posted
            b)         2 years counting from the day following the day on which the article was posted
            c)         1 years counting from the day following the day on which the article was posted
            d)         6 month counting from the day following the day on which the article was
                        posted                                                                                                       Ans: c(200a)

55.       Complaints concerning foreign MOs must be made within a period of

            a)         3 months from the date of issue    b)         Six month from the date of issue
            c)         1 year from the date of issue         d)         2 year from the date of issue  
                                                                                                                                         Ans:c(200b)

56.       Enquiries regarding BPO & IPO will be normally considered if made

            a)         Within 6 month from the date of purchase of the order
            b)         Within 1 year from the date of purchase of the order
            c)         Within 1 1/2 year from the date of purchase of the orde          
            d)         None of the above                                                                           Ans: b(200c)

(Prepared by : AB Kantharaja, Mobile 08969822340)

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |