........Welcome to abkantharajat.blogspot.in........Visit again to see latest updates.......

Click on the label Examination materiel 2012 to view all model questions and answer for IPO and PM Grade 1 exam........ For better view open this blog in google chrome......
......Impossible is Nothing.... ....Save Paper - Think before you print.....!

7 March 2012

MODEL QUESTIONS FOR PM GRADE1 & IPO EXAM



POST OFFICE GUIDE PART I
                                         (RULE &REGULATION RELATING TO INLAND POST


1.         Night Post Office may extend up to  and by

a)         0830 pm ,DG posts                b)       0700pm,HOC 
c)         1000pm, PMG                         d)       0600pm,SSP                                    Ans: a

2.         Franking machine has

a)         Value die                              b)         License die
c)         Both a&b                              c)         None of this                                      Ans :c

3.         Franking article can be posted by
            a)         Any post office                     b)         Only two post office
c)         Head office                           d)         All sub offices                                   Ans :b

4.         Franking machine license is issued by

            a)         Head of the cirlcle                b)         Head of the division
            c)         DG posts                                d)         Any of these                                     Ans :b


5.         Window delivery ticket is a

            a)         Daily docket                          b)         The receipt given by po     
c)         ID of Franking machine licensee’s representative d)   None of these Ans :c

6.         Rebate available at the time of reset of meter is

            a)         2%                                          b)         3%     
c)         5%                                          d)         none of these                                   Ans :b

7.         Error on franking impression the refund will be claimed by firm/institute within_____ and ___ of less deduction.

            a)         two month, 2%                      b)         three month, 4%
            c)         one month, 5%                     d)         six month,      1%                              Ans: c

8.         Franking meter reset will be made by

            a)         PA                                           b)         Postman       
            c)         LSG postmaster                    d) PRI and above status                             Ans : d

9.         More than one impression of value die but not more than 1 licensee die allowed.

            a)         Correct                                   b)         Incorrect                                             Ans :a
                       
10        Prepayment of postage on cash facility is authorized by and how much letter may be posted to have these facility.

            a)         HOC, UR-500 big city and 250 small city, Reg -50
            b)         DG post, UR-1000 big city and 500 small city, Reg -100
            c)         Head of the division UR-5000 big city and 1000 small city, Reg -500
            d)         None of these                                                                                               Ans :a

11.       Recall of postal article fee for each article is

            a)         9/-                                            b)         6/-       
c)         3/-                                            d)         Free of cost                                       Ans :b
(in shape of postage)

12        Window delivery will be made in case of insured article vale is more than

            a)         500                                         b)         100
            c)         200                                         d)         No limit                                               Ans :a

13.       Limit of detain article in post office which are received for delivery inland  & foreign article

            a)         15 days and 30 days           b)         7 and 15 days
            c)         30 days and 45 days           d)         None of these                                   Ans :b

14.       Fee for availing post box facility is

            a)         150 per year and 50 per quarterly,            b)         250 per year / 100 quarterly
            c)         100 per year / 50 quarterly              d)         None of these           Ans :a

15.       Fee for availing facility of box and post bag is combine is

a)         150 per year and 50 per quarterly,            b)         250 per year / 80 quarterly
            c)         100 per year / 50 quarterly              d)         None of these           Ans :b

16.       Cost of window delivery ticket is

            a)         9/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost                                                   Ans :d

17.       Cost of Identity card is

            a)         9/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost                                                   Ans :a

18.       Validity period of ID card is

            a)         1 Year                                    b)         2 Year           
            c)         Six month                  d)         3 year                                                             Ans: d

19.       Postal Restante article can be detained in post office

            a)         7 days                                    b)         1 month
            c)         15 days                      d)         Cann not be detain                                     Ans :b

20.       Redirection fee of parcels within delivery area /original address  and sender in case of unclaimed parcel is

            a)         9/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         free of cost                                                    Ans: d

21.       Redirection fee of parcels except delivery area /original address is

            a)         Postage plus registration fee         b)         Full postage
c)         Half  the prepaid rate                       d)         Free of cost                           Ans: d

22.       Suggestion & complaint book are maintained by

            a)         HO                              b)         BO     
            c)         Circle office               d)         All post office                                                            Ans: d

23.       Size limit of ID card is

            a)         88mmX 63mm                      a)         100mmX 70mm
            c)         11mmX 22mm                      d)         None of these                                   Ans: a

24.       Instruction regarding change of residence is valid for

            a)         1 month         b)         1 year
            c)         3 month         d)         5 year                                                                         Ans: c

25.       Authority to whom complaint should be addressed

            a)         Local Supdt.and PM in case  first class PO.       b)         HOC
            c)         DG Posts                                                                   d)         PMG               Ans: a
(Prepared and posted by AB Kantharaja, Mobile-8969822340)

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comments:

Page navigation

POSTAL DEPT AND OTHER BOOKS AVAILABLE HERE

The book centre
#32, Payappa Garden street
Queens road cross
Shivajinagar
Bangalore-560051
Phone No: 080-22862152
: 080-41464152
swamybookcentre@gmail.com

About Me

My Photo
AB KANTHARAJA
Hassan, Karnataka, I am BA graduate. Presently working in Department of Post (DOP) as Inspector Post at Somwarpet Sub Dn, Karnataka email-abkantharaja@gmail.com
View my complete profile

Followers

Blog Archive

Labels

Flash Labels by Way2Blogging

Comments

Blog Statistics

 

Declaimer

All effort have been made to ensure accuracy on the content of this blog, the same should not be constued as a statement of law or used for any legal purposes. I accept no responsibility in relation to the accuracy, users are advised to verify/check any information with relavant department
There was an error in this gadget

| AB KANTHARAJA © 2012. All Rights Reserved | Template Style by ABK | Design by AB KANTHARAJA | Back To Top |